Ráskay Lea (1510-1527) kódexmásoló apáca

 

 

  

Cornides Kódex                  Margit legenda                   Példák könyve

 

Gutkeled leszármazás: (Sárvármonostori főág, Apaj-Istán bán ág, Dragun/István bán alág, Dragun, I. István, I. Pál, Vid/Ráskay család őse, Loránd, Vid, János, Miklós, Balázs lánya)

 

Családja

Apja:                      Ráskay Balázs tárnokmester, meghalt 1518; 1 felesége: Földvári Zubor Katalin; 2.

 

Életrajza

margitszigeti domonkosrendi apáca

1510-1527 kolostori könyvtáros és kódex másoló

 

művei:

1510 Margit legenda (eredeti XIV. századi)

1510 Példák könyve I. fele a Cornides-kódexből

1514-1519 Cornides-kódex

1517 Domonkos kódex

1519 Jordánszky kódex egyes ószövetségi és 4 evangélium fordítása

1522 Horváth kódex

1529 a zárda kiürítésekor menekült el a törökök elől, s ekkor gondoskodott a becses könyvekről, melyek így fennmaradhattak.

 

Ráskay Lea írástípusa bastarda, szépen kivitelezett, jól olvasható írás. A jobb oldali írástükröt nemigen vette figyelembe, ezen gyakran túlírt. Ez az oka annak, hogy a későbbi könyvkötők szóvégeiből, marginálisaiból sokat legyalultak. A szöveg díszítésére nem törekedett. A rubrumozást, az incipitek beírását a középkori gyakorlatnak megfelelően többnyire későbbre halasztotta, s az így gyakran végleg le is maradt.

Helyesírásának alaptípusa a magyar kancelláriai helyesírás, ám annál archaikusabb, feltehetően az akkor már létező domonkos hagyományt követve. Helyesírása következetes, nyelvjárása az északkeleti nyelvjárásterületre utal, s ez megfelel annak a vidéknek, ahonnan a család származik. Sok, társainál több hibát ejtett, amelyre a sok tisztség miatti elfoglaltság lehet a magyarázat.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------